Mleko zagotuj. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszysty kogel–mogel. Dalej ubijając, powoli dolewaj gorące mleko.
Naczynie z mlekiem i żółtkami wstaw do garnka z gorącą wodą i znowu ubijaj, aż krem mocno się podgrzeje i zgęstnieje.
Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody, wymieszaj z kremem. Krem wyjmij z gorącej kąpieli i ostudź.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj z zastygającym kremem.
Z pergaminu zrób foremki w kształcie walca odpowiadające średnicy herbatników. Na dno każdej foremki włóż herbatnik i napełnij ją kremem do wysokości 3/4. Wstaw do lodówki na 4–5 godzin.
Przed podaniem usuń pergamin, a wierzch kremu udekoruj poziomkami. Posyp cukrem pudrem.