Składniki:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 15 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 20 dag śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 30 dag poziomek
- 6 dużych okrągłych herbatników
- waniliowy cukier puder
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszysty kogel–mogel. Dalej ubijając, powoli dolewaj gorące mleko.
- Naczynie z mlekiem i żółtkami wstaw do garnka z gorącą wodą i znowu ubijaj, aż krem mocno się podgrzeje i zgęstnieje.
- Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody, wymieszaj z kremem. Krem wyjmij z gorącej kąpieli i ostudź.
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj z zastygającym kremem.
- Z pergaminu zrób foremki w kształcie walca odpowiadające średnicy herbatników. Na dno każdej foremki włóż herbatnik i napełnij ją kremem do wysokości 3/4. Wstaw do lodówki na 4–5 godzin.
- Przed podaniem usuń pergamin, a wierzch kremu udekoruj poziomkami. Posyp cukrem pudrem.