Krem bawarski z poziomkami

Ubijając krem na parze, uważaj, żeby się nie zagotował, bo się zwarzy
/ 04.07.2013 07:56
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 15 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 20 dag śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag poziomek
  • 6 dużych okrągłych herbatników
  • waniliowy cukier puder
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotuj. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszysty kogel–mogel. Dalej ubijając, powoli dolewaj gorące mleko.
  2. Naczynie z mlekiem i żółtkami wstaw do garnka z gorącą wodą i znowu ubijaj, aż krem mocno się podgrzeje i zgęstnieje.
  3. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody, wymieszaj z kremem. Krem wyjmij z gorącej kąpieli i ostudź.
  4. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj z zastygającym kremem.
  5. Z pergaminu zrób foremki w kształcie walca odpowiadające średnicy herbatników. Na dno każdej foremki włóż herbatnik i napełnij ją kremem do wysokości 3/4. Wstaw do lodówki na 4–5 godzin.
  6. Przed podaniem usuń pergamin, a wierzch kremu udekoruj poziomkami. Posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS