Zimowa pora a w szczególności związany z nią okres Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z cytrusami: cytrynami, mandarynkami i oczywiście pomarańczami. Ich intensywny aromat, połączony z korzennymi nutami, np. goździków, wnosi do kuchni odrobinę pachnącej magii przywołującej ciepło nawet w środku śnieżnej zimy.
Dla wszystkich miłośników cytrusowych smaków przedstawiamy aromatyczny przepis na zimowe muffinki, które z pewnością podbija podniebienia domowników i gości a także doskonale wpasują się w świąteczne i karnawałowe menu!
Składniki na ok. 24 sztuki
- 520 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 220 ml mleka
- 150 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego
- 3 - 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 180 g cukru
- 2 łyżka proszku do pieczenia
- 16 łyżek konfitury z pomarańczy marki Owocowa Rozkosz
- kandyzowana skorka pomarańczowa
Sposób przygotowana:
Roztapiamy masło. W dużym naczyniu mieszamy mokre składniki - jajka, mleko, przygotowane ciekłe masło, przyprawę piernikową i aromat. Następnie dodajemy przesiane składniki suche i ponownie mieszamy aż do połączenia się składników.
Przygotowujemy formę do muffin, wykładamy papilotkami. Umieszczamy ciasto w papilotkach do ok. połowy wysokości. W centralnym punkcie każdej muffinki robimy spory kleks z konfitury i delikatnie przykrywamy cienką warstwą otaczającego ciasta. Posypujemy skórką pomarańczową.
Muffiny pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca muffiny przestudzić.
Muffinki można serwować bez dodatków, ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem według uznania.