Jak zrobić kokosowe pierniczki? Zobacz sprawdzony przepis!

Ciasteczka kokosowe fot. Fotolia
Co drugi piernik upiecz z dziurką. Posmaruj marmoladą i posklejaj połówki. W otwory włóż wisienki.
/ 17.07.2018 14:52
Ciasteczka kokosowe fot. Fotolia

Przygotowanie: 45 min


Składniki na 25 sztuk:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/4 łyżeczki sody
- 10 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
1. Z mąki, cukru, przyprawy do piernika, sody, masła i żółtek zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 1/2 centymetra.


2. Wykrój szklanką kółka z ciasta, następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp grubo wiórkami kokosowymi. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 195 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA