Przygotowanie: 25 min
Porcja: 75 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag żurawiny
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka listków melisy cytrynowej do dekoracji
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30-proc.
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
1. Mąkę wymieszaj z 1/4 l zimnej wody. Żurawinę umyj, osącz, przetrzyj przez sito.
2. Otrzymany przecier połącz z goździkami i miodem. Skórki przetartych żurawin zalej 3 szklankami wrzącej wody. Całość doprowadź do wrzenia i na wolnym ogniu gotuj 10 minut. Następnie przecedź przez gęste sito.
3. Wywar ze skórek połącz z przecierem żurawinowym. Ponownie zagotuj. Mieszając, dolej zawiesinę mąki ziemniaczanej. Zagotuj. Kisiel wlej do opłukanych zimną wodą salaterek. Ubij śmietankę z cukrem waniliowym. Polej nią kisiel. Udekoruj melisą.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>