Kiedy kończy się upalne lato i nadchodzą chłodne jesienne dni, często mamy ochotę na rozgrzewające napoje. Kawa z kroplą alkoholu to idealne połączenie smaku i aromatu kawy oraz rozgrzewającej mocy alkoholu.
Kokosowa przyjemność
Wakacyjne przygody z pewnością przypomni Ci kawa kokosowa podawana w wysokiej smukłej szklance lub pucharku z uszkiem. Ten pyszny napój ma jeszcze jedną zaletę - bardzo łatwo go przyrządzić. Dwie łyżeczki łagodnie prażonej rozpuszczalnej kawy (np. Primy Finezji) zalej gorącą wodą. Następnie dodaj ciepłe mleko i kroplę likieru kokosowego do smaku. Kawę udekoruj cynamonem lub wiórkami czekoladowymi. Odpręż się, usiądź w wygodnym fotelu i delektuj niezapomnianym smakiem lata ukrytym w kawie.
Rumowa rozgrzewka
Po powrocie z jesiennego spaceru, idealna będzie rozgrzewająca rumowa kawa. Do jej przygotowania najlepiej nadaje się rozpuszczalna Prima Finezja, łącząca w sobie aromat ziaren Arabiki i Robusty. Zaparz kawę, dolej odrobinę rumu i posłódź brązowym cukrem. Możesz również dodać bitą śmietanę. Tak przyrządzony napój szybko pozwoli zapomnieć o chłodzie za oknem.
Bailey's Coffee
Aromatyczna kawa rozpuszczalna z dodatkiem bardzo popularnego wśród Pań likieru Bailey's Irish Cream to wspaniała propozycja na popołudniowe spotkanie z przyjaciółkami. Dwie łyżeczki Primy Finezji zalej gorącą wodą. Przygotowaną kawę przelej do filiżanki z 50 ml Bailey's Irish Cream. Udekoruj bitą śmietaną i podawaj na stół. Smacznego!
Kawa z koniakiem
Kawa z koniakiem to wyrafinowane połączenie dla prawdziwych smakoszy. Przepis na ten wyjątkowy specjał jest bardzo prosty. W małym rondelku podgrzej 1/8 litra koniaku razem z czterema goździkami i szczyptą cynamonu. Zaparz aromatyczną drobno mieloną Primę Impresję, a następnie wlej do rondelka z koniakiem. Tak przygotowany napój przecedź przez sitko i przelej do filiżanek. Doskonałym dodatkiem do kawy będzie kawałek gorzkiej czekolady. Prima z koniakiem to sposób na niezapomniany wieczór.
Irlandzki specjał
Wysokogatunkowa kawa mielona Prima Impresja pozwoli Ci na przygotowanie klasycznej kawy po irlandzku. Irish Coffee jest idealną propozycją na spotkanie w gronie przyjaciół, a jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Jedną łyżkę cukru przesmaż na patelni, aż uzyskasz karmel. Następnie dodaj cztery łyżki whisky i 250 ml świeżo przygotowanej aromatycznej kawa. Do gotowego napoju możesz dodać bitą śmietanę. Podawana z pierniczkami kawa irlandzka zadowoli gusta najwybredniejszych smakoszy.
Kawa ma wiele oblicz - może być subtelna i delikatna, gdy podajemy ją z mlekiem lub wyrazista w klasycznym espresso. Prima z alkoholem pozwoli odkryć jeszcze jedno jej wcielenie - pociągające i rozgrzewające.