Składniki:
- 45 dag mrożonego ciasta filo
- masło
- po 15 dag mielonych orzechów włoskich i migdałów
- po 10 dag rodzynek sułtańskich i suszonych moreli pokrojonych w cienkie paseczki
Syrop:
- 1 szkl. płynnego miodu
- 1 szkl. wody
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szkl. cukru
- bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rodzynki i morele namocz w letniej wodzie. Odcedź, a następnie wymieszaj z mielonymi orzechami i migdałami.
2. Ciasto podziel na pasma o szerokości ok. 5 cm. Posmaruj roztopionym masłem. Na brzeg nanieś małą garstkę farszu i zwiń w rulon. Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
3. Gotowe ruloniki ułóż w wysmarowanej masłem blasze. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
4. Przygotuj syrop: do garnka wlej miód, wodę i sok z cytryny. Dodaj cukier i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia i przestudź.
5. Gorące ciastka polej przygotowanym syropem i posyp bakaliami.