Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 połówki brzoskwiń
- 4 plastry ananasa
- 2 łyżki miękkiego masła
- 10 dag brązowego cukru
- kieliszek aromatycznego alkoholu (rumu, likieru, brandy)
- łyżka płatków migdałowych
- sok z cytryny
- listki mięty
Przygotowanie:
- Brzoskwinie i ananas skrop sokiem z cytryny oraz alkoholem. Ułóż przekrojoną stroną do dołu na kawałku grubej folii aluminiowej wysmarowanej masłem i posypanej płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem.
- Umieść nad żarzącymi węglami i piecz około 10 minut, aż się zrumienią. Brzoskwinie zdejmij z rusztu. Ananasy odwróć i grilluj jeszcze 5–6 minut.
- Podawaj z lodami albo gęstym jogurtem doprawionym do smaku miodem i miętą.