Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 winne jabłka
- 1 cytryna
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek rumu
- szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu
Przygotowanie:
- Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do odsączenia. Potem wyłóż do miseczki i namocz w rumie.
- Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami.
- Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka.
- Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15–20 minut.