Jabłka z grilla fot. Adobe Stock

Jabłka z bakaliami pieczone w folii na grillu

Do farszu można dodać również inne bakalie, np. migdały albo figi. Ważne, by był to słodki dodatek, który zgra się ze smakiem jabłka!
/ 25.08.2011 06:54
Jabłka z grilla fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 25 min

Składniki dla 4 osób:

- 4 winne jabłka
- 1 cytryna
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek rumu
- szczypta mielonych goździków, mielonego cynamonu i kardamonu

Sposób wykonania:

1. Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do odsączenia. Potem wyłóż do miseczki i namocz w rumie.

2. Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Środki jabłek skrop cytrynowym sokiem. Oprósz mielonym cynamonem, kardamonem i goździkami.

3. Rodzynki wymieszaj z dżemem pomarańczowym, miodem, posiekanymi orzechami, migdałami i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem napełnij jabłka.

4. Na wierzchu połóż wiórki masła. Ułóż jabłka na kawałkach folii aluminiowej i zawiń każde osobno. Ustaw na ruszcie i piecz około 15–20 minut.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)