Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 twarde średniej wielkości gruszki
- 1 cytryna
- 5–6 łyżek konfitury żurawinowej (może być żurawina do mięs ze słoika)
- 3-cm kawałek świeżego kłącza imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka posiekanych włoskich orzechów
Przygotowanie:
- Gruszki umyj, osusz i przetnij na pół. Z każdej połówki zetnij podłużny plasterek i łyżeczką usuń gniazda nasienne z częścią miąższu.
- Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok. Wydrążone gruszki skrop w środku sokiem cytrynowym i posyp brązowym cukrem. Imbir obierz i przeciśnij przez praskę do czosnku.
- Żurawinę wymieszaj z imbirem, miodem i rumem. Wydrążone gruszki napełnij przygotowanym nadzieniem. Ułóż na tackach do grillowania.
- Piecz nad żarzącymi się węglami około 10 minut, aż gruszki będą wystarczająco miękkie. Po zdjęciu z grilla posyp paseczkami skórki cytrynowej i posiekanymi orzechami.