Gruszka w czekoladzie z lodami fot. Adobe Stock

Przepis na gruszki Pięknej Heleny z lodami

Sos czekoladowy będzie wyglądać okazalej gdy posypiemy go migdałowymi płatkami lub wiórkami kokosowymi!
/ 29.07.2018 16:00
Gruszka w czekoladzie z lodami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 4 porcje:

- 4 duże gruszki
- 20 dag cukru
- 0,5 l czerwonego wina
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 36–proc.
- 1–2 łyżki koniaku
- pół laski cynamonu
- 2–3 goździki
- kawałek skórki cytrynowej

Dodatki:

- kandyzowane fiołki do dekoracji
- 8 kulek lodów waniliowych

Sposób wykonania:

1. Zagotuj pod przykryciem wino z cukrem, laską cynamonu, goździkami oraz paskiem cytrynowej skórki. Gruszki umyj i wydrąż od spodu gniazda nasienne. Obierz ze skórki pozostawiając ogonek. Włóż gruszki do syropu i zagotuj. Gotuj 8–10 minut, w zależności od ich wielkości, uważając by się nie rozgotowały. Po ugotowaniu gruszki zostaw w syropie do ostygnięcia.

2. Przygotuj sos czekoladowy. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Po zdjęciu z ognia do czekoladowego sosu dolej koniak.

3. Gruszki wyjmij z syropu i ułóż na talerzykach deserowych. Obok każdej z nich połóż po dwie kulki lodów waniliowych. Polej gorącym sosem czekoladowym. Porcje deseru przybierz kandyzowanymi fiołkami.

Smakowite desery - forum >>