Przygotowanie: 20 min
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże gruszki
- 20 dag cukru
- 0,5 l czerwonego wina
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 36–proc.
- 1–2 łyżki koniaku
- pół laski cynamonu
- 2–3 goździki
- kawałek skórki cytrynowej
Dodatki:
- kandyzowane fiołki do dekoracji
- 8 kulek lodów waniliowych
Sposób wykonania:
1. Zagotuj pod przykryciem wino z cukrem, laską cynamonu, goździkami oraz paskiem cytrynowej skórki. Gruszki umyj i wydrąż od spodu gniazda nasienne. Obierz ze skórki pozostawiając ogonek. Włóż gruszki do syropu i zagotuj. Gotuj 8–10 minut, w zależności od ich wielkości, uważając by się nie rozgotowały. Po ugotowaniu gruszki zostaw w syropie do ostygnięcia.
2. Przygotuj sos czekoladowy. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Po zdjęciu z ognia do czekoladowego sosu dolej koniak.
3. Gruszki wyjmij z syropu i ułóż na talerzykach deserowych. Obok każdej z nich połóż po dwie kulki lodów waniliowych. Polej gorącym sosem czekoladowym. Porcje deseru przybierz kandyzowanymi fiołkami.