Ekonomiczna krucha delicja

3 szklanki mąki mieszamy razem z posiekaną, miękką margaryną (20 dag), 20 dag cukru pudru, 6 żółtkami, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części.
/ 27.03.2009 09:35

Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
20 dag margaryny do pieczenia,
20 dag cukru pudru,
6 żółtek kurzych jaj,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
4 łyżki kwaśnej śmietany.

Warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek,
1 łyżka masła,
1 galaretka w kolorze zielonym

Warstwa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych,
6 białek kurzych jaj,
1 szklanka cukru kryształu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa orzechowa:
20 dag mielonych orzechów włoskich,
4 białka jaja kurzego,
¾ szklanki cukru kryształu,
1 łyżka bułki tartej, ciemnego kakao i mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
3 szklanki mąki mieszamy razem z posiekaną, miękką margaryną (20 dag), 20 dag cukru pudru, 6 żółtkami, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części.
Przygotowujemy poszczególne masy smakowe.
Jabłkowa – obieramy i myjemy jabłka, po czym trzemy na grubym tarle. Wsypujemy do rondelka z roztopioną 1 łyżką masła i prażymy. Dosypujemy całą galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
Kokosowa – 6 białek ubijamy na sztywno z 1 szklanką cukru kryształu. Po czym dodajemy ½ łyżeczki proszku do pieczenia wymieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy.
Orzechowa – 4 białka z jaja kurzego ubijamy z ¾ szklanki cukru kryształu. Dodajemy powoli delikatnie mieszając bułkę tartą, kakao, mąkę pszenną, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 20 dag zmielonych orzechów włoskich.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną część rozwałkowanego i przyciętego odpowiednio do rozmiaru formy ciasta. Na ciasto rozprowadzamy kolejno masę jabłkową, na nią kokosową i orzechową. Na sam wierzch rozkładamy drugą część rozwałkowanego i przyciętego ciasta kruchego. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i pieczemy przez 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA