Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
Porcja 340 kcal
Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
- 1/2 szklanki letniego mleka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Obłożenie:
- 10 dag marcepanu
- 20 dag zmielonych migdałów
- 5 dag kandyzowanych, pokrojonych wiśni
- 10 dag brązowego cukru
- 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego
Dodatkowo:
- białko
- łyżka dżemu brzoskwiniowego
- mąka
- cukier puder
Sposób wykonania:
1. Drożdże wkrusz do mleka, posyp łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką cytrynową. Mąkę przesiej z solą i kurkumą. Dodaj drożdże, masę żółtkową i margarynę. Wyrób ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę.
3. Marcepan zmiksuj z cukrem oraz dżemem, dodaj wiśnie i mielone migdały.
4. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o bokach 45 x 50 cm. Posmaruj masą migdałową. Zwiń w roladę. Ponacinaj dość głęboko w 2-centymetrowych odstępach.
5. Przenieś na blachę, tworząc wianek, wywiń nacięcia ku górze. Piecz godzinę (190 st.). W połowie pieczenia posmaruj białkiem wymieszanym z dżemem. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Pyszne ciasta i desery - forum >>
Drożdżowy wianek migdałowy
Z marcepanem i kandyzowanymi wiśniami