Dania z makiem

Mak fot. Fotolia
Łamańce i kluski z makiem
/ 20.05.2019 14:23
Mak fot. Fotolia

Łamańce

Przygotuj:

Ciastka:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 7 dag schłodzonego masła
  • łyżka cukru
  • żółtko.

Masa makowa:

  • szklanka maku
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki koniaku lub brandy (albo wody z sokiem z cytryny)
  • laska wanilii
  • szklanka migdałów
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cytryna

Sposób przyrządzania:

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki. Rozwałkować cienko i pokroić w prostokąty 2 x 7 cm. Ułożyć na blasze i piec na złoto (10-15 min). Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować 20 min na najmniejszym ogniu. Osączyć. Zmielić trzykrotnie. Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Rodzynki namoczyć w brandy (jeśli deser mają jeść też dzieci, to w wodzie z sokiem z cytryny). Wydrążyć laskę wanilii, ziarenka dodać do maku. Dołożyć pozostałe składniki (i łyżeczkę startej skórki cytrynowej). Ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Schłodzić. Podawać w miseczce (najefektowniej wygląda w szklanej) z wbitymi w mak łamańcami.

Kluski - wersja ekspresowa

Przygotuj:

  • 1/2 paczki makaronu wstążki
  • puszka gotowej masy makowej

Sposób przyrządzania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Masę ułożyć na środku dużego talerza, kopczyk z maku otoczyć wianuszkiem wystudzonego makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA