Łamańce
Przygotuj:
Ciastka:
- 2/3 szklanki mąki
- 7 dag schłodzonego masła
- łyżka cukru
- żółtko.
Masa makowa:
- szklanka maku
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki koniaku lub brandy (albo wody z sokiem z cytryny)
- laska wanilii
- szklanka migdałów
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cytryna
Sposób przyrządzania:
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki. Rozwałkować cienko i pokroić w prostokąty 2 x 7 cm. Ułożyć na blasze i piec na złoto (10-15 min). Mak zalać wrzącym mlekiem, gotować 20 min na najmniejszym ogniu. Osączyć. Zmielić trzykrotnie. Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Rodzynki namoczyć w brandy (jeśli deser mają jeść też dzieci, to w wodzie z sokiem z cytryny). Wydrążyć laskę wanilii, ziarenka dodać do maku. Dołożyć pozostałe składniki (i łyżeczkę startej skórki cytrynowej). Ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Schłodzić. Podawać w miseczce (najefektowniej wygląda w szklanej) z wbitymi w mak łamańcami.
Kluski - wersja ekspresowa
Przygotuj:
- 1/2 paczki makaronu wstążki
- puszka gotowej masy makowej
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Masę ułożyć na środku dużego talerza, kopczyk z maku otoczyć wianuszkiem wystudzonego makaronu.