PRZYGOTUJ: 200 g mąki z proszkiem do pieczenia (możesz też do zwykłej mąki dodać około 2 łyżeczek proszku do pieczenia), szczyptę soli morskiej, 50 g miękkiego masła, pokrojonego w kostki, 1 łyżeczkę gęstej śmietany,1/3 szklanki mleka.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C.
Wsyp mąkę, sól i masło do dużej miski, palcami obu dłoni podnoś wymieszane składniki i delikatnie rozcieraj. Na początku nie zauważysz wielkich zmian, ale nie przestawaj - po kilku minutach masło i mąka utworzą jednolitą masę. Wyrabiając ciasto, unoś je ponad krawędź miski i opuszczaj - bułeczki będą dzięki temu lekkie.
Po pięciu minutach wyrabiania, masło powinno wyglądać jak miękkie okruchy chleba. Dodaj śmietanę, a potem dolewaj po trochu mleka, mieszając delikatnie metalowym nożem, aż ciasto wchłonie je i całość przybierze kształt kuli. Ciasto powinno być wilgotne, lecz twarde. Posyp stolnicę (lub blat, na którym będziesz pracować) mąką, oprósz nią też swoje dłonie. Przenieś ciasto na stolnicę i koniuszkami palców rozpłaszcz delikatnie na grubość około 1 centymetra. Nie pomagaj sobie wałkiem. Posyp mąką okrągłą foremkę do wycinania ciasta (możesz też użyć szklanki) i wykrawaj krążki. Ułóż je na blasze.
Zbierz pozostało ciasto i wykrawaj kolejne krążki, a gdy ciasta zostanie już tylko na ostatnie ciasteczko, uformuj je ręcznie.
Piecz na środkowej półce piekarnika przez 10 minut albo do momentu, kiedy ciasto urośnie i uzyska złocistą barwę. Ostudź na ruszcie. Jeśli twoje bułeczki nie będą rosły tak, jak byś chciała, następnym razem dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.
Angielskie bułeczki smakują najlepiej z masłem i dżemem albo ze śmietaną i dżemem. Ciężko jest stwierdzić, co powinno się nakładać najpierw - dżem czy śmietanę. Szkoda zaprzątać sobie tym głowę, lepiej spożytkować ten czas na degustację.