Czy wiesz jak zrobić mazurek z gotowanych żółtek?

Czy wiesz jak zrobić mazurek z gotowanych żółtek?
Składniki: 150 g migdałów, 100 g mąki, 150 g cukru pudru, 6 jajek, 100 g dżemu morelowego, lukier
/ 23.04.2011 23:10
Czy wiesz jak zrobić mazurek z gotowanych żółtek?

Migdały sparzyć i zdjąć skórki. Zemleć i rozetrzeć z cukrem.

Żółtka włożyć do wrzątku i ugotować na twardo. Wyjąć łyżką cedzakową. Przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem, migdałami i mąką.

Utrzeć na gładką masę.

Białka ubić i połączyć z masą.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę wylać na papier i piec 20 min w temp. 180 st. C.

Mazurek przekroić na pół. Jedną połowę posmarować dżemem i przykryć drugą połową.

Ostudzony mazurek polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA