Czy wiesz jak zrobić galaretkę cytrynową?

Najświeższe cytryny będą najlepiej pasować do dań rybnych
Cytrynowa galaretka.
/ 13.07.2010 15:16
Najświeższe cytryny będą najlepiej pasować do dań rybnych

Przygotuj: 15 dkg cytryn, 10 dkg cukru, 150 ml śmietanki kremowej, 0,5 l wody, 2 dkg żelatyny, 3 dkg cukru pudru.

Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć,na tarce o drobnych oczkach zetrzeć wierzchnią warstwę skórki.

Zalać wrzącą wodą z cukrem, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i gotując cały czas mieszając, następnie wlać sok z cytryny;

Pucharki wypłukać zimną wodą, wlać galaretkę i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować ubitą śmietanę z cukrem.

Zobacz także: Galaretka na lato.

Redakcja poleca

REKLAMA