Czy wiesz jak zrobić czereśnie w occie?

Czereśnie
Czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców sezonowych. Możemy z nich robić nie tylko kompoty. Oto jak przygotować czereśnie w occie.
/ 10.08.2010 13:43
Czereśnie

Składniki:

  • 1 kg czereśni
  • 200ml octu 10%
  • 200g cukru
  • 4 goździki
  • cynamon
  • imbir

Wykonanie:

Dojrzałe czereśnie oczyścić, umyć i osączyć. Ocet zagotować z cukrem, 600ml wody z przyprawami.

Czereśnie nakłuć wykałaczką, ułożyć w słoikach, zalać syropem. Słoiki lekko zakręcić.

Pasteryzować 20 minut w temperaturze 85 st. C. Wyjąć słoiki i mocno zakręcić.

Zobacz także: Jak przygotować konfiturę z czereśni?

Redakcja poleca

REKLAMA