Czekoladowy sen

Kawałek czekolady rozpływa się w ustach. Wzmaga poczucie zadowolenia i spokoju.
/ 13.06.2007 14:05



Kawałek czekolady rozpływa się w ustach. Wzmaga poczucie zadowolenia i spokoju. Oto propozycje na cudownie słodkie czekoladowe smakołyki. Dla każdego łakomczucha.






TORT CZEKOLADOWY
Olśniewający wygląd i niezwykły smak

- 160 g mąki
- 150 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 6 jajek
- 20 g rozpuszczonego masła
- ok. 100 g czekolady startej na tarce o grubych oczkach
na krem: 2 łyżki kakao, 60 g ciemnej czekolady, 80 g cukru pudru, kostka masła


Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao, dodać ubite żółtka i masło. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą żółtkową. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok. 30 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie, wyjąć je z formy i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć kremem. Resztę kremu wykorzystać do dekoracji. Posmarowany kremem tort obsypać startą czekoladą.
Aby przygotować krem, należy połamać czekoladę na drobne kawałki i wrzucić do garnka. Dodać kakao rozpuszczone w 2 łyżkach wrzącej wody. Wszystko razem rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo czekoladę.

Patera z serii Nigela Lawson 99 zł; kubek biało-czarny 16 zł; serwetka z czarnego lnu 15 zł, Red Onion


TRUFLE
Do każdej kulki włóż obrany migdał lub orzech laskowy – na szczęście

- 125 g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 4-5 łyżek kakao
- 2 łyżki likieru kawowego


Czekoladę rozpuścić, dodać kawę i likier. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo masę czekoladową i śmietanę. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny, a następnie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w kakao. Schłodzić w lodówce.

Podstawka drewniana 12 zł (w komplecie 4 pojemniki), Ambition


BLOK BAKALIOWY Z BAKALIAMI
Prosty przysmak, ale murowany sukces na każdym przyjęciu

- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka pokruszonych herbatników
- 1 szklanka bakalii
- opakowanie (500 g) mleka w proszku


W dużym garnku zagotować 1 szklankę wody z cukrem, masłem, kawą i kakao. Odstawić, aby masa trochę przestygła. Następnie, ciągle mieszając, dodawać stopniowo mleko w proszku. Na koniec wsypać pokruszone herbatniki i bakalie. Całość przełożyć do podłużnej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki. Po 3-4 godzinach blok pokroić w plastry i podawać.

Talerz biały, własność prywatna. Talerz czarny 48 zł; patera niebieska z serii Nigela Lawson 99 zł, Red Onion


CIASTO CZEKOLADOWE Z POLEWĄ
Bardzo czekoladowe, cudowne z filiżanką mocnej kawy

- 2 tabliczki ciemnej twardej czekolady
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka mocnego naparu kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 150 g masła

na polewę: tabliczka ciemnej czekolady, 4 łyżki śmietanki kremówki

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. W naczyniu z grubym dnem, na małym ogniu, roztopić czekoladę, dodać łyżkę naparu kawy. Do masy z żółtek i cukru dodać rozpuszczoną czekoladę, mąkę, migdały i roztopione masło, wymieszać składniki. Ubić na sztywno białka i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st C. Wstawić ciasto, piec ok. 25 minut. Wyjąć z blaszki po ostygnięciu. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną. Powstałą polewą polać ciasto.



Fartuch kuchenny z serii Nigela Lawson 139 zł, Red Onion. Półmisek 22 zł, Ambiton



Potrawy, tekst i stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia: Lubomir Lipov

Redakcja poleca

REKLAMA