Składniki:
- szklanka mąki
- łyżka ciemnego kakao
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag masła
- 5 jajek
Krem:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- szklanka kremówki
oraz:
- cukier puder
- sól
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj szklankę wody z masłem, połamaną czekoladą i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp mąkę z kakao. Szybko ucieraj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź. Wbij kolejno jajka, za każdym razem miksując. Następnie ciasto włóż do worka cukierniczego i wyciśnij ptysie na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 20 min (170 st.). Wyjmij, odstaw do ostudzenia.
- Kremówkę zagotuj. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się roztopi. Ostudź, a następnie ubij na krem. Zimne ptysie przekrój i napełnij kremem czekoladowym. Oprósz cukrem pudrem.