Czekolada

Kostka czekolady potrafi przegnać wszelkie kobiece smuteczki. Chwilę rozkoszy może jednak popsuć myśl o zbędnych kaloriach.
/ 26.04.2007 02:45
Ale zaraz... Czy na pewno musimy się tym przejmować? Naukowcy podsuwają mnóstwo dowodów, że jedzenie tego
smakołyku może nam wyjść na zdrowie.

Królestwo za czekoladę!
Co jest w czekoladzie najcenniejsze? Kakao. Lista jego zalet jest imponująca. Kakao zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia i mogą powodować zmiany prowadzące do nowotworów. Zapobiega zlepianiu się płytek krwi, dzięki czemu zmniejsza krzepliwość krwi i chroni przed zmianami w tętnicach, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co ułatwia przepływ krwi. Jedzenie co najmniej 4 g (czyli jednej kostki) ciemnej czekolady dziennie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Stwierdzono też, że u osób, które piją dużo kakao i jedzą sporo ciemnej czekolady, spada poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, za to o 4 proc. wzrasta poziom dobrego cholesterolu (HDL). No i ostatnia, ale równie ważna zaleta. Kakao działa antystresowo, zawiera bowiem magnez, który wzmacnia system nerwowy. Niestety, prawdą też jest, że choć zdrowa, czekolada ma sporo kalorii. Jeśli nadal chcemy się mieścić w ulubione spodnie, nie jedzmy batoników. Lepiej zróbmy jeden ze wspaniałych deserów z najzdrowszej, gorzkiej czekolady. Możemy sobie na nie pozwolić od czasu do czasu bez wyrzutów sumienia.

Najzdrowsza czekolada to taka, która zawiera 90 proc. kakao. Dostarcza ono cennych flawonoidów. A z badań naukowych wynika, że osoby z wysokim poziomem tych substancji w organizmie rzadziej zapadają na choroby serca, nowotwory płuc, przerost prostaty, astmę oraz cukrzycę typu 2.

Czekoladowe napoje to cudowny wynalazek, gdy wracasz do domu znużona i zmęczona. A obawy o linię ukoi na pewno infomacja, że duży kubek czekolady dostarcza ok. 170 kcal, czyli mniej więcej jedną czwartą tego, co cała tabliczka.

Czekoladowa rozgrzewka
Przygotowanie: dość łatwe
Czas: 5 minut
Kalorie: 165 kcal (jeden kubek)

Składniki:
- 1 szklanka mleka zagęszczonego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego

1. Postaw niewielki rondelek na średnim ogniu. Wlej do niego mleko skondensowane, dodawaj kakao oraz syrop klonowy.
2. Cały czas mieszaj składniki, aby nie powstały grudki.
3. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień pod rondelkiem.
4. Podgrzewaj napój na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
5. Zestaw rondelek z palnika, lekko przestudź napój i od razu podawaj w dość wysokiej szklance. Możesz udekorować laskami cynamonu.

Torty i ciasta czekoladowe wspaniale smakują i cudownie pachną. To pokusa, której możesz ulec. Jedyny warunek: nie możesz traktować takich przysmaków jak zamiennika dla owoców i warzyw.

Torcik z malinami
Przygotowanie: dość łatwe
Czas: 70 minut
Kalorie: 320 kcal (1 kawałek) przepis na: 12 porcji

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich lub migdałów
- 2 duże jajka
- 2 białka jajek
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka sody szczypta soli
- 1/4 szklanki dżemu malinowego

1. Posiekaj drobno migdały lub orzechy i wymieszaj z 2 łyżkami cukru.
2. Ubij mikserem jajka, białka jajek i esencję waniliową na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj cukier (po jednej łyżce), aż masa stanie się gładka i nabierze jasnego koloru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj oliwę równym, cienkim strumieniem.
3. Wymieszaj mąkę, kakao, sól i sodę. Dodaj migdały. Stopniowo dodawaj masę jajeczną. Wlej ją do formy lekko posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
4. Piecz ciasto ok. 35 min w piekarniku ogrzanym do 170 C. Wierzch jeszcze ciepłego posmaruj dżemem malinowym.


Pistacjowy murzynek
Przygotowanie: dość łatwe
Czas: 30 minut
Kalorie: 170 kcal (1 kawałek)

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 białka z jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki posiekanych pistacji niesolonych

1. W naczyniu średniej wielkości wymieszaj mąkę, kakao, sól i sodę.
2. Ubij w dużej misce jajko i białka na sztywno. Dodaj cukier, olej i esencję waniliową, wymieszaj na gładką, jednolita masę.
3. Stopniowo wsypuj mąkę z dodatkami, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.
4. Wlej masę do formy niezbyt grubo posmarowanej tłuszczem. Posyp wierzch ciasta posiekanymi pistacjami.
5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C. Piecz ok. 20–25 min. Wystaw ciasto z piekarnika, pozostaw w formie do ostygnięcia.
Gdy będzie chłodne, wyjmij je i pokrój na średniej wielkości kwadraciki.

Na czarnym lądzie
Przygotowanie: niezbyt łatwe
Czas: 30 minut
Kalorie: 230 kcal (1 kawałek) przepis na: 12 porcji

Składniki:
- 15 dag ciemnej czekolady
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 25 dag cukru pudru
- 12 dag mąki
- 20 dag orzechów włoskich
- polewa czekoladowa
- bita śmietana do dekoracji

1. Czekoladę rozpuść powoli w kąpieli wodnej, lekko przestudź. Masło pokrój na niewielkie kawałki, roztop na wolnym ogniu (nie zagotuj!), ostudź.
2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodawaj do niej małymi porcjami masło oraz czekoladę.
3. Mąkę przesiej, wymieszaj z grubo posiekanymi orzechami, dodawaj do masy czekoladowej, cały czas mieszając, aby
nie powstały grudki.
4. Wlej ciasto do natłuszczonej formy, piecz ok. 35 min w 200 C, udekoruj polewą czekoladową, podawaj z bitą śmietaną.


Z nutą wanilii
Przygotowanie: łatwe
Czas: 25 minut
Kalorie: 150 kcal

Składniki:
- szklanka mleka 2 proc.
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka niesłodzonego kakao w proszku
- szczypta soli
- kilka kropli olejku waniliowego
- kilka lasek cynamonu

1. Wymieszaj dokładnie mleko, cukier, kakao i sól w niezbyt dużym naczyniu (możesz to zrobić w mikserze nastawionym
na niskie obroty).
2. Przelej do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 2 minuty, powoli mieszając, aby nie powstawały grudki
3. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj olejek waniliowy, wymieszaj. Podawaj na gorąco, udekoruj laskami wanilii.

Gęsty sorbet
Przygotowanie: dość łatwe
Czas: ok. 60 minut
Kalorie: 190 kcal

Składniki:
- szklanka gorącej czekolady (z przepisu obok)
- szklanka kostek lodu
- łyżka startej ciemnej czekolady

1. Kostki lodu zalej gorącą czekoladą. Powstałą masę wlej do foremek do robienia lodu, zamroź.
2. Zamrożone kostki wrzuć do miksera, zmiksuj, aby powstał sorbet. Wlej do pucharków, posyp startą czekoladą.


Gruszka w polewie czekoladowej
Przygotowanie: Łatwe
Czas: 20 minut
Kalorie: 209 kcal

Składniki:
- 2 gruszki
- 2 łyżki wody lub białego wina
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- sok z połowy
- cytryny

1. Zmieszaj sok z cytryny z dwiema łyżkami wody lub wina. Obierz gruszki (nie usuwaj ogonków). Włóż je do naczynia z przykrywką, odpowiedniego do kuchenki mikrofalowej, skrop sokiem.
2. Wstaw owoce do mikrofalówki, podgrzewaj je 2 minuty.
3. W tym czasie wymieszaj w rondelku kakao z cukrem, dodaj wodę i masło; zagotuj, cały czas mieszając.
4. Gruszki wyłóż na talerzyki, polej sosem czekoladowym.

Tekst: Iwona Jąkalska
Konsultacja Zofia Miętkiewicz, ekspert kulinarny tygodnika "Przyjaciółka"

Redakcja poleca

REKLAMA