Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
15 dag cukru,
5 dag drożdży,
5 dag miękkiego masła (może być roślinne),
10 g oleju roślinnego,
2 żółtka,
1 szklanka mleka,
wiśnie.
Kruszonka:
6 łyżek cukru,
8 dag masła,
szklanka mąki,
1/2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże w łyżeczce cukru. Rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka. Zagnieść. Wyrobić ciasto. Przykryć. Pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać z resztą składnikow. Odstawić na 45 minut. Wypełnić blaszkę. Ułożyć wiśnie. Masło stopić z cukrem. Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z cynamonem. Wsypać. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Rozkruszyć na owocach. Piec w temp. 180 st. C przez 45 minut.