Składniki:
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- pół szklanki wody
- 3 małe jajka
- szczypta soli
Na masę:
- 2 duże dość miękkie owoce kiwi
- skórka otarta z limonki
- pół szklanki cukru
- galaretka jabłkowo-miętowa
- 1,5 szklanki schłodzonej kremówki
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę. Mieszając trzymaj na ogniu, aż na ściankach rondelka pojawi się biały nalot. Przełóż masę do miski, przestudź. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj dwa prostokąty 25x10 cm. Nałóż ciasto i rozprowadź. Piecz 40 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Ostudź.
- Owoce opłucz, obierz, pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dodaj skórkę z limonki i lekko podduś, aby cukier się rozpuścił a owoce zmiękły i puściły sok. Ugnieć widelcem, wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Kremówkę ubij na sztywno. Wymieszaj z 6 łyżkami musu owocowego.
- Połowę musu rozprowadź na pierwszym blacie ciasta. Przykryj drugim i posmaruj resztą kremu. Na wierzchu rozprowadź pozostały mus owocowy. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę.