Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- 6 dag masła
- 2 dag drożdży
- łyżka miodu
- łyżka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 5 jajek
- cytryna
Krem:
- 2 szklanki mleka
- budyń o smaku kokosowym
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
Oraz:
- puszka brzoskwiń
- 5 ciasteczek kokosowych
- wiórki kokosowe
- listki melisy
Przygotowanie:
- Do miski wkrusz drożdże, rozetrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, miód, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Wbij jedno jajko i wymieszaj. Wbijaj kolejno jajka, mieszając ciasto. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodaj pokrojone masło. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Zagnieć ponownie i włóż do natłuszczonej formy (ok. 20 x 20 cm). Odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 min (180 st.). Wyjmij z formy, ostudź. Nakłuj patyczkiem i nasącz syropem z brzoskwiń.
- Z mleka i proszku budyniowego ugotuj budyń, ostudź i schłodź. Masło utrzyj z cukrem. Zmiksuj z budyniem.
- Ciasto posmaruj kremem, posyp wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu ułóż cząstki brzoskwiń. Udekoruj ciasteczkami kokosowymi i listkami melisy. Schłodź.