Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka cukru
- 12 dag masła
- 3 jajka
- szklanka mąki
- 40 dag owoców (np. śliwek, jabłek)
- pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Orzechy posiekaj, owoce oczyść i pokrój na kawałki. Płatki owsiane wsyp do miski i zalej 1,5 szklanki wrzątku, odstaw. Do miękkich, ostudzonych płatków dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodawaj do nich po kawałku miękkie masło, jajka, a następnie wsyp mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia (ew. natłuść masłem i obsyp tartą bułką). Ciasto wymieszaj z orzechami. Połowę wlej do formy, rozłóż owoce, wlej resztę ciasta. Wierzch możesz posypać orzechami.
- Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.