Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 7 jajek
- 375 ml wody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Masa:
- 25 dag mielonego twarogu
- 15 dag zmielonych orzechów laskowych
- szklanka kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 łyżeczki żelatyny
- masło do formy
Przygotowanie:
- Zagotuj 375 ml wody z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, mieszaj, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem. Przełóż do miski, przestudź. Miksując, dodawaj po jajku. Wsyp proszek do pieczenia. Tortownicę (28 cm) wysmaruj masłem. Ciasto przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy. Masę wyciśnij na dno, zrób rant wzdłuż obręczy. Z reszty ciasta łyżeczką uformuj małe kuleczki, ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 40 min (210 st.), zmniejsz temp. do 190 st. i piecz 10 min. Małe ptysie piecz 20 min (200 st.).
- Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Kremówkę ubij, dodaj z orzechami do sera. Dopraw przyprawą do piernika. Żelatynę namocz w małej ilości wody, rozpuść na parze. Chłodną dodaj do masy. Masę wyłóż na ciasto. Ptysie przekrój, posmaruj resztą masy, ułóż na cieście. Chłodź 4 godz.