Ciasto kruche z poziomkami

Zagnieść kruche ciasto z mąki, tłuszczu, jajka i cukru według przepisu na kopertki z truskawkami. Rozwałkować, wyłożyć do formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem i upiec do zarumienienia. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, ocukrzyć i układać na upieczonym placku. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wstawić do ciepłego piekarnika, zapiec aż piana lekko zżółknie.
/ 16.10.2007 12:52

Składniki
30 dag mąki,
20 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
10 dag cukru,
30 dag poziomek,
2 białka,
5 dag cukru.

Sposób przygotowania
Zagnieść kruche ciasto z mąki, tłuszczu, jajka i cukru według przepisu na kopertki z truskawkami. Rozwałkować, wyłożyć do formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem i upiec do zarumienienia. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, ocukrzyć i układać na upieczonym placku. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wstawić do ciepłego piekarnika, zapiec aż piana lekko zżółknie.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/30.06.2011 10:16
ciasto kruche jest świetne- lepsze od mojego wcześniejszego przepisu, ponieważ masło nadało wspaniały smak. lepiej nadają się jagody, bo poziomki wydzielają dużo goryczy.