Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 6 rozdzielonych jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki grubo posiekanych prażonych orzechów laskowych
- 1 łyżka ciemnego rumu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą. Mieszać do stopienia czekolady. Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.
- Utrzeć żółtka z cukrem. Wlać rum i czekoladę. Wsypać orzechy laskowe.
- Z białek ubić sztywną pianę.
- Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec 50 minut. Ostudzić w blaszcze.
- Posypać cukrem pudrem.