Składniki:
- pół kostki masła
- 4 łyżki wody
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag mielonego sera białego
- czubata łyżka gęstej konfitury morelowej
Na obłożenie:
- 50 dag moreli
- sok z cytryny
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki wody
Dodatki:
- 3 łyżki konfitury morelowej do posmarowania ciasta
- listki mięty
Przygotowanie:
- Rozpuść masło z cukrem, kakao i wodą. Ostudź. Dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Wyłóż do foremki o wymiarach 16x16 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz 25 minut w temp. 180 stopni. Wyjmij na blat i odstaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Miksując, dodawaj po łyżce ser i małymi porcjami konfiturę morelową. Krem odstaw do lodówki.
- Morele opłucz, wypestkuj i przekrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść cukier z sokiem z cytryny i wodą. Gotuj kilka minut, aż cukier delikatnie się zezłoci. Włóż morele i smaż 5 minut. Odstaw, aby lekko przestygły.
- Ciasto przekrój na pół, przełóż konfiturą. Wierzch posmaruj 3 łyżkami kremu. Z reszty, przy pomocy szprycy, wyciśnij rancik. Obłóż chłodnymi owocami z syropem. Udekoruj listkami mięty.