Nie masz jeszcze pomysłu na sylwestrowe ciasteczka? Mamy do Ciebie cztery propozycje!
Kawowe beziki przekładane marmoladą
Przygotowanie - 60 MIN; 1 porcja – ok. 75 kcal
SKłADNIKI na 16 porcji:
- 7 białek
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka wody
- 10 łyżeczek gęstej marmolady lub roztopionej czekolady do łączenia bezików
SPOSÓB WYKONANIA
- Białka ubijaj aż będą białe i sztywne. następnie dodawaj stopniowo cukier puder i ubijaj tak długo, aż powstanie gęsta, lśniąca masa.
- Kawę rozpuść w łyżeczce gorącej wody, wystudź. Dodaj do masy białkowej razem z przesianą mąką. Delikatnie wymieszaj.
- Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem napełnij szpryckę lub rękaw cukierniczy. Wyciskaj z niego małe beziki. Piecz je ok. 25 min w 160 st, uważając by ciasteczka się nie przypaliły. Zdejmij bezy z papieru, ułóż na kratce, wystudź.
- Beziki łącz po dwa smarując ich spodnie strony gęstą marmoladą. Od razu podawaj.
Minipączki w lukrowej glazurze
Przygotowanie - 50 MIN; 1 porcja – ok. 100 kcal
SKłADNIKI na 40 sztuk:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 250 ml letniego mleka
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- olej
Na lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1–2 łyżki gorącej wody
SPOSÓB WYKONANIA
- Drożdże wkrusz do 1/4 szklanki letniego mleka. Dodaj po łyżeczce cukru i mąki, rozetrzyj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Połącz ze stopionym, letnim masłem oraz pozostałym mlekiem i przesianą mąką.
- Dodaj rozczyn i spirytus. Wyrabiaj, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto, które będzie odchodzić od dłoni (powinno być jednak dość rzadkie). Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto wyrób, podziel na porcje. Z każdej uformuj wałek, pokrój na kawałki, formuj kulki, odstaw do wyrośnięcia. Smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu. Smaruj lukrem przygotowanym z utartych składników.
Kruche babeczki z budyniem i owocami
Przygotowanie - 30 MIN; 1 porcja – ok. 330 kcal
SKłADNIKI na 10 porcji:
- 30 dag mąki
- 18 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- owoce do dekoracji, np. mandarynki, brzoskwinie z puszki
SPOSÓB WYKONANIA
- Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder i wanilinowy oraz sól, rozetrzyj w palcach. Dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, włóż na 2 godziny do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wylep nimi foremki na babeczki. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
- Budyń ugotuj na mleku, przestudź. Ciepłym napełniaj babeczki, udekoruj cząstkami owoców, schłodź.
Róże karnawałowe z wisienką
Przygotowanie - 50 MIN; 1 porcja – ok. 280 kcal
SKłADNIKI na 12 porcji
- 45 dag mąki
- 8 dag masła
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 4–5 łyżek śmietany
- 1 łyżka rumu lub spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder
- wiśnie z konfitury lub kandyzowane do dekoracji
- szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA
- Mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Dodaj utarte żółtka i jajka oraz śmietanę i sól. Wyrób ciasto, dodaj rum, ponownie wyrób.
- Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj z niego po tyle samo krążków 3 różnych wielkości. Każdy krążek ponacinaj w czterech miejscach. Łącz je po trzy, tak by na dole znajdował się największy krążek, a na górze najmniejszy. Miejsca połączenia smaruj białkiem i dobrze dociśnij.
- Róże kładź na średnio rozgrzany olej, smaż na rumiano. Osącz z nadmiaru tłuszczu, oprósz cukrem pudrem. W środek każdej włóż wisienkę.