Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag masła lub margaryny
- 18 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- 20 dag mąki gryczanej
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag rodzynek
- 5 dag sezamu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- suszone śliwki i wisienki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, wbijaj po jajku. Masę wymieszaj z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dosyp rodzynki i orzechy. Wyrób mikserem. Schładzaj 30 minut.
- Z ciasta uformuj 60 maleńkich kuleczek. Ułóż na blachach przykrytych pergaminem. W środek każdego ciasteczka wciśnij wisienkę lub kawałek śliwki, albo obtocz ciastka w sezamie. Piecz 15 min w temp. 180 st. Oprósz cukrem pudrem.