Składniki
Ciasto:
15 g sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,
450 g startych na drobnych oczkach tarki lub zmiksowanych marchewek,
300 g mąki,
16 g proszku do pieczenia,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
300 ml oleju słonecznikowego,
szczypta soli,
350 g brązowego cukru trzcinowego,
6 jajek,
łyżeczka melasy z trzciny cukrowej (można pominąć).
Polewa:
500 g serka Philadelphia (lub mascarpone),
100 g miękkiego masła,
500 g cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej w proszku
15 g sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,
450 g startych na drobnych oczkach tarki lub zmiksowanych marchewek,
300 g mąki,
16 g proszku do pieczenia,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
300 ml oleju słonecznikowego,
szczypta soli,
350 g brązowego cukru trzcinowego,
6 jajek,
łyżeczka melasy z trzciny cukrowej (można pominąć).
Polewa:
500 g serka Philadelphia (lub mascarpone),
100 g miękkiego masła,
500 g cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej w proszku
Sposób przygotowania
Nagrzać piekarnik do około 180°.Zmiksować cukier trzcinowy z cynamonem i olejem słonecznikowym przez co najmniej 10 minut. Do otrzymanej masy dodać jajka i dalej miksować, aż masa stanie się puszysta i jasna.
Do masy przez sitko wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a także pozostałymi przyprawami – zmiksować. Na koniec dodać starte lub zmiksowane, odsączone od nadmiaru soku marchewki i zamieszać wszystko dokładnie drewnianą łyżką.
Wysmarować masłem i posypać bułką tartą okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, wlać do niej masę i włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika. Piec przez około godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, pozwolić mu ostygnąć i posmarować tak przygotowaną polewą:
Zmieszać serek Philadelphia lub mascarpone z miękkim, świeżym masłem i cukrem pudrem. Można zmieszać mikserem na małych obrotach (uważając, aby nie miksować zbyt długo, bo masa mogłaby się rozwarstwić), albo po prostu mieszając składniki masy wierzchniej drewnianą łyżką.