Carrot cake

Nagrzać piekarnik do około 180°. Zmiksować cukier trzcinowy z cynamonem i olejem słonecznikowym przez co najmniej 10 minut. Do otrzymanej masy dodać jajka i dalej miksować, aż masa stanie się puszysta i jasna.
/ 16.10.2009 09:50

Składniki
Ciasto:
15 g sody oczyszczonej,
2 łyżeczki cynamonu,
450 g startych na drobnych oczkach tarki lub zmiksowanych marchewek,
300 g mąki,
16 g proszku do pieczenia,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
300 ml oleju słonecznikowego,
szczypta soli,
350 g brązowego cukru trzcinowego,
6 jajek,
łyżeczka melasy z trzciny cukrowej (można pominąć).

Polewa:
500 g serka Philadelphia (lub mascarpone),
100 g miękkiego masła,
500 g cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej w proszku

Sposób przygotowania
Nagrzać piekarnik do około 180°.
Zmiksować cukier trzcinowy z cynamonem i olejem słonecznikowym przez co najmniej 10 minut. Do otrzymanej masy dodać jajka i dalej miksować, aż masa stanie się puszysta i jasna.
Do masy przez sitko wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a także pozostałymi przyprawami – zmiksować. Na koniec dodać starte lub zmiksowane, odsączone od nadmiaru soku marchewki i zamieszać wszystko dokładnie drewnianą łyżką.
Wysmarować masłem i posypać bułką tartą okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, wlać do niej masę i włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika. Piec przez około godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, pozwolić mu ostygnąć i posmarować tak przygotowaną polewą:
Zmieszać serek Philadelphia lub mascarpone z miękkim, świeżym masłem i cukrem pudrem. Można zmieszać mikserem na małych obrotach (uważając, aby nie miksować zbyt długo, bo masa mogłaby się rozwarstwić), albo po prostu mieszając składniki masy wierzchniej drewnianą łyżką.

Redakcja poleca

REKLAMA