Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 10 dag mascarpone
- 20 dag kremówki
- 2–3 łyżki cukru (do smaku)
- 50 dag dojrzałych ciemnych wiśni
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 1 kieliszek likieru czekoladowego
- 1 kieliszek likieru migdałowego amaretto
- sok z 1 cytryny
- pół szklanki konfitur wiśniowych
Przygotowanie:
- Mascarpone dopraw do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Wymieszaj z ubitą kremówką, podziel na pół. Do jednej części dodaj wydrylowane wiśnie (zostaw kilka do dekoracji) i likier migdałowy. Czekoladę połam na kawałki i roztop. Lekko przestudź i dołóż do drugiej częci masy serowej. Dodaj likier czekoladowy.
- Schłodzoną w lodówce kulistą miskę o pojemności 1,5 litra wyłóż folią spożywczą. Włóż masę czekoladową i ugniatając łyżką przykryj dno i boki miski.
- Posmaruj zmiksowaną na mus konfiturą wiśniową. Wstaw do zamrażalnika na 1–2 godziny, aż masa serowa dobrze się zamrozi.Potem wypełnij środek masą wiśniową. Wyrównaj wierzch i szczelnie przykryj folią. Wstaw do zamrażalnika na 5–6 godzin.
- Zamrożony deser z wiśniami wyłóż na talerz. Przed podaniem ostrożnie usuń folię. Na koniec udekoruj listkami mięty i wiśniami.