Bananowe semifreddo

Migdały posiekać (niezbyt drobno). W blenderze zmiksować na puree banany, rum, brązowy cukier i sok z cytryny.
/ 30.04.2009 16:05

Składniki
½ szkl. prażonych migdałów (kilka minut smażymy na patelni bez tłuszczu),
0,5 kg pokrojonych w plastry bananów,
¼ szkl. brązowego cukru,
2 łyżki ciemnego rumu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 szkl. kremówki,
1 łyżka białego cukru,
szczypta soli

Sposób przygotowania
Migdały posiekać (niezbyt drobno). W blenderze zmiksować na puree banany, rum, brązowy cukier i sok z cytryny. Kremówkę ubić, dodać łyżkę cukru i sól. Delikatnie połączyć z miksturą bananową. Odłożyć dwie łyżki migdałów do dekoracji i resztę wymieszać z kremem. Włożyć do foremek lub miseczek, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do zamrażarki. Wyjąć pół godziny przed podaniem, posypane resztą migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA