Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml gęstej śmietany
- 20 dag masła
- 4 żółtka
- 1 kg jabłek
- 3 duże banany
- 10 dag rodzynek
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto. Ukształtować kulę. Zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 60 minut.
- Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki. Obrać i pokroić w plasterki banany. Wymieszać z jabłkami, rodzynkami, cukrem i skórką. Postawić na małym ogniu. Uprażyć.
- Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wylepić jednym plackiem. Ułożyć nadzienie. Nakryć drugą część ciasta. Nakłuć widelcem w paru miejscach.
- Piec 40 minut.