Składniki
-
- 120g mąki ziemniaczanej
- 250g cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 25 ml ajerkoniaku
- 1 cytryna
- 6 jajek
- 250g masła
- 50 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej bułki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
Sposób przygotowania
Oddzielić żółtka od białek. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę. Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka niezbyt gęsta masa. Masło utrzeć z 2/3 cukru aż masa zbieleje. Wbijać po jednym żółtku (mają mieć temp. pokojową) i ubijać aż powstanie jasny puszysty krem. Pod koniec dodać sól, cynamon, imbir i skórkę z cytryny. Wsypać do masy połowę mąki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek dodając stopniowo resztę cukru. Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać dokładnie, wsypać resztę mąki i jeszcze przez chwile ucierać. 1/3 ciasta przełożyć do miski, dodać wystudzoną, ale płynną czekoladę, wymieszać, następnie dodać kilka łyżek piany i połączyć. Do drugiej części ciasta dodać ajerkoniak i pozostał część piany, delikatnie wymieszać. Foremkę posmarować łyżką masła i posypać bułką tartą. Na dnie foremki położyć ciasto jasne, a na nim kłaść łyżką ciasto czekoladowe.
Piec najpierw w temp. 170 st.C, a gdy wyrośnie w 180 st.C, przez ok. 50 min. Upieczoną pozostawić w formie przez 10 min. Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
fot. sxc.hu