Babka z ajerkoniakiem

Oddzielić żółtka od białek. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę. Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka niezbyt gęsta masa.
/ 13.10.2006 20:05

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 250g cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 25 ml ajerkoniaku
  • 1 cytryna
  • 6 jajek
  • 250g masła
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej bułki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę. Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka niezbyt gęsta masa. Masło utrzeć z 2/3 cukru aż masa zbieleje. Wbijać po jednym żółtku (mają mieć temp. pokojową) i ubijać aż powstanie jasny puszysty krem. Pod koniec dodać sól, cynamon, imbir i skórkę z cytryny. Wsypać do masy połowę mąki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszać.

Ubić pianę z białek dodając stopniowo resztę cukru. Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać dokładnie, wsypać resztę mąki i jeszcze przez chwile ucierać. 1/3 ciasta przełożyć do miski, dodać wystudzoną, ale płynną czekoladę, wymieszać, następnie dodać kilka łyżek piany i połączyć. Do drugiej części ciasta dodać ajerkoniak i pozostał część piany, delikatnie wymieszać. Foremkę posmarować łyżką masła i posypać bułką tartą. Na dnie foremki położyć ciasto jasne, a na nim kłaść łyżką ciasto czekoladowe.

Piec najpierw w temp. 170 st.C, a gdy wyrośnie w 180 st.C, przez ok. 50 min. Upieczoną pozostawić w formie przez 10 min. Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.

fot. sxc.hu

Redakcja poleca

REKLAMA