Babka marmurkowa

Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło (na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyciągamy je z lodówki) miksujemy razem z cukrem kryształem ...
/ 27.03.2009 09:32

Składniki

  • 200 g cukru kryształu,
  • 200 g masła,
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jaja kurze,
  • 1 cukier waniliowy mały,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło (na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyciągamy je z lodówki) miksujemy razem z cukrem kryształem oraz z 1 cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodajemy powoli po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną połączoną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub zwyczajnie wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy na sztywno pianę z białek i wolno mieszamy z wcześniej wyrobioną masą. Jej połowę oddzielić do osobnego naczynia i dodać 1 łyżkę ciemnego kakao oraz 2 łyżki czekolady w proszku i 2 łyżki śmietany 18%. Jasną połowę masy ciastowej wylewamy do przygotowanej formy. Dolewamy ciemną masę kakaową i lekko tylko przemieszamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać babkę cukrem pudrem lub polać przygotowaną polewą. Polecamy do tego rodzaju ciasta polewę z białej czekolady lub marcepanową.

Redakcja poleca

REKLAMA