Składniki
- 200 g cukru kryształu,
- 200 g masła,
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jaja kurze,
- 1 cukier waniliowy mały,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 2 łyżki śmietany 18%.
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło (na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyciągamy je z lodówki) miksujemy razem z cukrem kryształem oraz z 1 cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodajemy powoli po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną połączoną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub zwyczajnie wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy na sztywno pianę z białek i wolno mieszamy z wcześniej wyrobioną masą. Jej połowę oddzielić do osobnego naczynia i dodać 1 łyżkę ciemnego kakao oraz 2 łyżki czekolady w proszku i 2 łyżki śmietany 18%. Jasną połowę masy ciastowej wylewamy do przygotowanej formy. Dolewamy ciemną masę kakaową i lekko tylko przemieszamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać babkę cukrem pudrem lub polać przygotowaną polewą. Polecamy do tego rodzaju ciasta polewę z białej czekolady lub marcepanową.