Przygotowanie: 2 godz.
Porcja: 195 kcal
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 25 dag mąki
- jajko
- 5 dag masła
- 75 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 dag suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu
- biała polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
1. W rondelku podgrzej mleko z masłem (mieszaj, aż masło się rozpuści). Lekko przestudź.
2. Do miski przesiej mąkę, wkrusz drożdże. Wlej mleko z masłem, wbij jajko, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól i cynamon. Ze składników wyrób jednolite, gładkie ciasto, odstające od ręki i ścianek miski. Dosyp żurawinę, zarób. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie z ciasta formuj małe kulki i wkładaj je do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Kulki powinny wypełnić foremki w 2/3. Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie piecz około 15 minut w temperaturze 190 st. Babeczki powinny ładnie się przyrumienić.
4. Gotowe wyjmij, ostudź. Stop polewę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Posmaruj nią ciastka. Ewentualnie dodatkowo posyp suszoną żurawiną lub udekoruj listkami melisy cytrynowej.
Smakowite desery - forum >>