Reklama
Składniki:

- 20 dag rokpola
- szklanka bulionu cielęcego (może być z kostki)
- 4 szklanki naturalnego jogurtu
- 1/4 pęczka koperku
- pęczek cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- mielony biały pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Bulion cielęcy podgrzej w rondelku, wkrusz do niego połowę rokpola i dokładnie wymieszaj. Zmiksuj, lekko ciepły bulion połącz z jogurtem naturalnym.

2. Dymkę i koperek opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, pokrój na średniej wielkości kawałki, włóż do jogurtu z bulionem cielęcym. Zupę dopraw do smaku solą, szczyptą mielonego białego pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki na mniej więcej 30 min, aby wszystkie aromaty chłodnika się „przegryzły”.

Reklama

3. Pozostały ser rokpol pokrój ostrym nożem w dość grubą kostkę. Schłodzoną zupę rozlej do miseczek. Posyp pokrojonym serem. Podawaj np. z podsmażonymi na oleju grzankami z bułki lub bagietką.

Reklama
Reklama
Reklama