Żurek w chlebie

Żurek podgrzać, wlać do chlebków z włożyć kawałki kiełbasy i jajka.
/ 13.04.2006 18:04
Składniki:
- 1/2 l zakwasu
- chlebki
- 25 dag białej kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól, pieprz czarny mielony
- 2 Liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- przyprawa do żurku i barszczu białego
- 3 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- natka pietruszki


1. Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować pół godziny z dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 min z z wywaru wyjąć mięsa i warzywa, przecedzić.

2. Do wywaru wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę i grzyby, zagotować, zestawić z ognia z przyprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek.

3. Z chlebka odciąć wierzch, wyjąć ze środka miękisz, pozostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce z przed podaniem żurek podgrzać, wlać do chlebków z włożyć kawałki kiełbasy i jajka.

Rada: Jeśli nie masz czasu, przygotuj prostszą wersję żurku. Do 1 litra bulionu (może być z kostki) dodaj
0,5 litra zakwasu, gotuj 10 min. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Podaj z jajkami na twardo i kiełbasą, posyp zieleniną.

Zakwas:
Składniki
:
- 25 dag mąki żytniej
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 litr przegotowanej letniej wody
- skórka razowego chleba

1. Mąkę dokładnie wymieszać z przegotowaną, lekko przestudzoną wodą, tak aby nie było grudek z przelać do szklanego lub kamionkowego naczynia (dzbanka, słoika czy garnka).


2. Czosnek obrać, włożyć do zakwasu z na wierzchu położyć skórkę chleba, można ją owinąć w gazę, przykryć płótnem z odstawić w ciepłe miejsce na 1–2 doby z przecedzić, przelać do butelek, trzymać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA