Składniki: - 1/2 l zakwasu - chlebki - 25 dag białej kiełbasy - 20 dag wędzonego boczku - 2 cebule - sól, pieprz czarny mielony - 2 Liście laurowe - 2 ziarna ziela angielskiego - przyprawa do żurku i barszczu białego - 3 suszone grzyby - 2 ząbki czosnku - marchewka - natka pietruszki |
1. Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować pół godziny z dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 min z z wywaru wyjąć mięsa i warzywa, przecedzić. |
2. Do wywaru wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę i grzyby, zagotować, zestawić z ognia z przyprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek. |
3. Z chlebka odciąć wierzch, wyjąć ze środka miękisz, pozostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce z przed podaniem żurek podgrzać, wlać do chlebków z włożyć kawałki kiełbasy i jajka. |
Rada: Jeśli nie masz czasu, przygotuj prostszą wersję żurku. Do 1 litra bulionu (może być z kostki) dodaj
0,5 litra zakwasu, gotuj 10 min. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Podaj z jajkami na twardo i kiełbasą, posyp zieleniną.
Zakwas:
Składniki:
- 25 dag mąki żytniej
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 litr przegotowanej letniej wody
- skórka razowego chleba
1. Mąkę dokładnie wymieszać z przegotowaną, lekko przestudzoną wodą, tak aby nie było grudek z przelać do szklanego lub kamionkowego naczynia (dzbanka, słoika czy garnka). |
2. Czosnek obrać, włożyć do zakwasu z na wierzchu położyć skórkę chleba, można ją owinąć w gazę, przykryć płótnem z odstawić w ciepłe miejsce na 1–2 doby z przecedzić, przelać do butelek, trzymać w chłodnym miejscu. |