Składniki:
2 łyżki oleju,
1 posiekana czerwona cebula,
3 posiekane korzenie pasternaku,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1/2 łyżeczki chili w proszku,
1 łyżka mąki pszennej,
850 ml bulionu z warzyw,
skórka i sok z 1 cytryny,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę, pasternak i czosnek smażyć ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Dodać sos sojowy i chili, gotować 30 sekund intenstywnie mieszając. Dosypać mąkę i nadal mieszając gotować kolejne 30 sekund. Dodać bulion, sok z cytryny, skórkę cytrynową, gotować mieszając przez 20 minut. Łyżką cedzakową wyjąć część warzyw i odłożyć. Pozostałą zupę i warzywa miksować w robocie kuchennym 1 minutę. Przelać zupę do garnka, dodać wyjęte warzywa i podgrzewać 2 minuty. Doprawić, a następnie przelać do talerzy.