Zupa z pasternaku

Wspaniała zupa krem, pełna witamin i lekkostrawna
/ 02.09.2008 18:01
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa z pasternaku fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

2 łyżki oleju,
1 posiekana czerwona cebula,
3 posiekane korzenie pasternaku,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1/2 łyżeczki chili w proszku,
1 łyżka mąki pszennej,
850 ml bulionu z warzyw,
skórka i sok z 1 cytryny,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę, pasternak i czosnek smażyć ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Dodać sos sojowy i chili, gotować 30 sekund intenstywnie mieszając. Dosypać mąkę i nadal mieszając gotować kolejne 30 sekund. Dodać bulion, sok z cytryny, skórkę cytrynową, gotować mieszając przez 20 minut. Łyżką cedzakową wyjąć część warzyw i odłożyć. Pozostałą zupę i warzywa miksować w robocie kuchennym 1 minutę. Przelać zupę do garnka, dodać wyjęte warzywa i podgrzewać 2 minuty. Doprawić, a następnie przelać do talerzy.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)