Składniki:
- 0,5 l mleka
- 2–3 łyżki kaszy manny
- kawałek kory cynamonu
- łyżeczka masła
- 1–2 łyżki cukru (do smaku)
- sól
Dodatki:
- mielony cynamon
- sok owocowy
Przygotowanie:
- Kaszkę manną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Mleko zagotuj w rondelku z grubym dnem. Dodaj korę cynamonu. Dopraw do smaku cukrem oraz szczyptą soli. Cynamon wyjmij, a do mleka wlej przygotowaną kaszkę, cały czas mieszając.
- Nie przerywając mieszania, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na bardzo małym ogniu 6–8 minut, uważając, aby się nie przypaliła.
- Zupę podawaj posypaną cynamonem albo polaną odrobiną soku owocowego. Można też serwować z dodatkiem homogenizowanego serka waniliowego.
- Zupę mleczną, można dla odmiany podać z lanymi kluseczkami domowej roboty. Przygotuj jajko, łyżkę mąki i odrobinę wody. Wszystko razem utrzyj na dość gęstą, ale lejącą się masę. Wlej ją cienkim strumieniem do gotującego mleka.