Mamy dla ciebie 3 ciekawe pomysły na ziemniaki z piekarnika - pierwszy z nietypowym, bo podwójnym wykorzystaniem pieca, oraz dwa inspirujące przepisy rodem z północy i południa Europy. Smacznego!
Ziemniaki podwójnie pieczone
Doskonały dodatek do steków, sznycli. W większej ilości sprawdzi się także jako danie główne, np. z sałatą, albo z meksykańskim guacamole i salsą.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- gruba sól morska
Nadzienie:
- pół szklanki startego cheddara
- kubeczek kwaśnej śmietany
- 50 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 25 dag boczku wędzonego
Przygotowanie:
- Piec rozgrzej do 180 st. C. Ziemniaki w mundurkach umyj, osusz.
- Natrzyj je oliwą i posyp solą morską. Ułóż na kratce w piekarniku i piecz godzinę.
- Odstaw na 10 minut do przestudzenia, przekrój na pół i łyżką wydrąż miąższ, pozostawiając łupinę ze skórką grubości ok. 1/2 cm.
- Boczek podsmaż na patelni, osącz i pokrusz na małe kawałki.
- Przygotuj nadzienie: miąższ ziemniaków wymieszaj z kwaśną śmietaną, mlekiem, masłem, solą i pieprzem. Dodaj połowę tartego sera.
- Nadzienie ew. dopraw jeszcze do smaku.
- Nadzieniem napełnij wydrążone łupiny, wyrównaj.
- Posyp resztą sera i boczkiem, ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut, aż ser się rozpuści.
Ziemniaki pieczone na sposób grecki
Pyszny dodatek do mięs i ryb. Doskonałe także z dipem np. na bazie jogurtu lub miękkiej fety.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- cytryna
- pół szklanki wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój na duże kawałki.
- Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj w dużej misce z wodą, oliwą, solą i mieloną papryką.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i wyciśnięty czosnek.
- Dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż całość (razem z płynem) na blachę z piekarnika, ew. do dużej, płaskiej formy żaroodpornej.
- Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C, co jakiś czas odwracając ziemniaki.
Ziemniaki po szwedzku
Wyglądają pięknie i równie dobrze smakują – chrupiące z wierzchu i delikatnie kremowe w środku. Wybierz do nich odmiany sałatkowe ziemniaków, np. vineta.
Składniki:
- 12 średniej wielkości ziemniaków
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- gruba sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Piec nagrzej do temperatury 210 st. C.
- Ziemniaki obierz i umyj (młode ziemniaki mogą pozostać nieobrane) i natnij ostrym nożem w odstępach ok. 1/2 cm. Aby nie naciąć ziemniaków zbyt głęboko, bo wtedy by się rozpadły, najlepiej jest nacinać ziemniaki leżące na łyżce.
- Listki rozmarynu oderwij od gałązek i drobno posiekaj.
- W miseczce wymieszaj nieco gruboziarnistej soli morskiej, pieprzu, posiekany rozmaryn i oliwę z oliwek.
- W płynie maczaj pędzelek i natrzyj nim nadkrojone ziemniaki, także trochę między plasterkami.
- Ziemniaki ułóż na blasze i piecz 45–60 minut, w zależności od odmiany i wielkości ziemniaków.