Jak zrobić ziemniaki pieczone w piekarniku? Spróbuj! fot. Adobe Stock

Jak zrobić ziemniaki pieczone w piekarniku? Spróbuj!

Pieczone ziemniaki to szybki i prosty sposób na to popularne warzywo. Takie danie zawsze się udaje i wszystkim doskonale smakuje.
Robert Grotkowski / 16.10.2018 14:20
Jak zrobić ziemniaki pieczone w piekarniku? Spróbuj! fot. Adobe Stock

Mamy dla ciebie 3 ciekawe pomysły na ziemniaki z piekarnika - pierwszy z nietypowym, bo podwójnym wykorzystaniem pieca, oraz dwa inspirujące przepisy rodem z północy i południa Europy. Smacznego!

 

Ziemniaki podwójnie pieczone

 

Doskonały dodatek do steków, sznycli. W większej ilości sprawdzi się także jako danie główne, np. z sałatą, albo z meksykańskim guacamole i salsą.

 

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • gruba sól morska

Nadzienie:

  • pół szklanki startego cheddara
  • kubeczek kwaśnej śmietany
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 25 dag boczku wędzonego

Przygotowanie:

  1. Piec rozgrzej do 180 st. C. Ziemniaki w mundurkach umyj, osusz.
  2. Natrzyj je oliwą i posyp solą morską. Ułóż na kratce w piekarniku i piecz godzinę.
  3. Odstaw na 10 minut do przestudzenia, przekrój na pół i łyżką wydrąż miąższ, pozostawiając łupinę ze skórką grubości ok. 1/2 cm.
  4. Boczek podsmaż na patelni, osącz i pokrusz na małe kawałki.
  5. Przygotuj nadzienie: miąższ ziemniaków wymieszaj z kwaśną śmietaną, mlekiem, masłem, solą i pieprzem. Dodaj połowę tartego sera.
  6. Nadzienie ew. dopraw jeszcze do smaku.
  7. Nadzieniem napełnij wydrążone łupiny, wyrównaj.
  8. Posyp resztą sera i boczkiem, ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut, aż ser się rozpuści.

Ziemniaki pieczone na sposób grecki

 

Pyszny dodatek do mięs i ryb. Doskonałe także z dipem np. na bazie jogurtu lub miękkiej fety.

 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • cytryna
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na duże kawałki.
  2. Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj w dużej misce z wodą, oliwą, solą i mieloną papryką.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki i wyciśnięty czosnek.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Wyłóż całość (razem z płynem) na blachę z piekarnika, ew. do dużej, płaskiej formy żaroodpornej.
  6. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C, co jakiś czas odwracając ziemniaki.

Ziemniaki po szwedzku

 

Wyglądają pięknie i równie dobrze smakują – chrupiące z wierzchu i delikatnie kremowe w środku. Wybierz do nich odmiany sałatkowe ziemniaków, np. vineta.

 

Składniki:

  • 12 średniej wielkości ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Piec nagrzej do temperatury 210 st. C.
  2. Ziemniaki obierz i umyj (młode ziemniaki mogą pozostać nieobrane) i natnij ostrym nożem w odstępach ok. 1/2 cm. Aby nie naciąć ziemniaków zbyt głęboko, bo wtedy by się rozpadły, najlepiej jest nacinać ziemniaki leżące na łyżce.
  3. Listki rozmarynu oderwij od gałązek i drobno posiekaj.
  4. W miseczce wymieszaj nieco gruboziarnistej soli morskiej, pieprzu, posiekany rozmaryn i oliwę z oliwek.
  5. W płynie maczaj pędzelek i natrzyj nim nadkrojone ziemniaki, także trochę między plasterkami.
  6. Ziemniaki ułóż na blasze i piecz 45–60 minut, w zależności od odmiany i wielkości ziemniaków.