Cóż jest lepszego niż ziemniak z ogniska ze szczyptą soli i świeżym masłem? Może tylko coś bardziej wykwintnego – placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i kawiorem. Albo sałatka ziemniaczana z chrupiącymi ogórkami, octem rozmarynowym i świeżymi ziołami. Polecamy!
AROMATYCZNA ZUPA SEROWO-ZIEMNIACZANA
Zwykła kartoflanka w niezwykłym wydaniu
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 średnia cebula
- 20 dkg serka topionego
- świeżo starty parmezan
- olej
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz biały
- 2 łyżki masła
Do 1.5 litra wody włożyć liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Na roztopionym maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pokrojone w kostki ziemniaki, warzywa i cebulę wrzucić do gotującej osolonej wody. Gdy będą miękkie, zamiksować razem z serkiem topionym. Zupę podawać z płatkami świeżego parmezanu, doprawiona pieprzem.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z KMINKIEM
Wspaniale smakują z sałatką pomidorową
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka kminku
- 3 łyżki oleju
- sól
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczotką, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski, polać olejem, posypać kminkiem, solą i czosnkiem. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. godziny, co jakiś czas przekładając ziemniaki, żeby się nie przypaliły. Przed podaniem posypać swieżymi, siekanymi ziołami i wiórkami parmezanu.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KAWIOREM
Danie proste, a wykwintne
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 l mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana
- kawior
- tłuszcz do smażenia.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Włożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem. Dzięki temu placki będą delikatniejsze i nie ściemnieją. Przełożyć na sitko i bardzo dokładnie odcisnąć. Dodać jajko, mąkę sól i pieprz do smaku i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placki złociste placki. Podawać z kawiorem i ze śmietaną.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ZIOŁAMI I OGÓRKIEM
Jeszcze lepsza z cienkimi paskami usmażonego na chrupko boczku
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 ogórki kiszone
- po łyżce posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy staropolskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu rozmarynowego (lub inny winny ocet)
Ziemniaki i ogórki pokroić w plasterki. Dodać zioła, delikatnie wymieszać. Miód połączyć z musztardą, powoli dolewać oliwę, nie przerywając mieszania. Na końcu dodać ocet. Sałatkę zalać sosem. Podawać do pieczonych mięs lub jako przekąskę.
ZAPIEKANKA Z ROZMARYNEM
Równie smaczna na ciepło, jak i na zimno
- 5 średnich ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 1 jajko, sól, pieprz zielony
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Mleko wymieszać z jajkiem i serem. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować połową masła. Ziemniaki ułożyć dachówkowo, zalać mieszaniną mleczno-jajeczną. Na wierzchu obłożyć resztą masła. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec ok. 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Potrawy, tekst, stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia: Lubomir Lipov