Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła (kostka)
- 10 dag cukru pudru
- żółtko
- łyżeczka gęstej śmietany
Masa makowa:
- 45 dag maku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 20 dag cukru
- skórka otarta z całej cytryny
Przygotowanie:
1. Mak zalej kilka razy świeżą wodą, osączając za każdym razem na sicie.
2. Następnie sparz wrzącą wodą, osącz, ponownie zalej wrzątkiem, tak by woda stała na wierzchu i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce.
3. Wyrzuć mak na sito, dokładnie osącz, przełóż do miski do ucierania.
4. Dodaj do maku kremówkę, cukier i skórkę otartą z cytryny.
5. Ucieraj długo i dokładnie. Masę schłodź.
6. Mąkę zagnieć z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną.
7. Rozwałkuj cienko i pokrój w wąskie prostokąty, ew. krążki.
8. Upiecz na blasze na rumiany kolor w temp. 180 stopni.
9. Wyjmij z pieca, a gdy przestygną, zdejmij z blachy.
10. Łamańce powkładaj w masę makową.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"