Na wielkanocnym stole obecność jajek jest obowiązkowa! Dzieleniu się jajkiem towarzyszą płynące z serca życzenia. |
Z łososiem
Składniki
- 4 małe cytryny
- 2 jajka
- 4 łyżki twarożku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 plastry wędzonego łososia
- kapary do dekoracji
Cytryny wyszorować, osuszyć, ściąć wierzch, wydrążyć miąższ, ściąć spód, aby można było je ustawić na półmisku, jajka ugotować na twardo. |
Jajka obrać, posiekać, wymieszać z twarożkiem, dodać posiekaną natkę, przyprawić, napełnić cytryny, na wierzchu położyć kawałek łososia i kapary. |
Biało-czerwona zebra
Składniki:
- 3 średniej wielkości jajka
- 3-4 nieduże pomidory
- kilka łyżek majonezu
- sól
- cienki szczypiorek do przewiązania jajek
- natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, ostrym nożem pokroić w poprzek na plasterki, opłukać pomidory, pokroić w poprzek na plasterki. |
Plasterki jajka smarować cienko majonezem, składać na przemian plasterki pomidora i jajka, aby powstało jajko, związać szczypiorkiem, ozdobić natką. |
Nasza rada: Możesz łatwo przyrządzić jajka w galarecie. Rozpuść w 2 szklankach bulionu 1 łyżkę żelatyny. Do małych foremek włóż po jajku ugotowanym na twardo, zalej galaretą, schłodź. Bardzo efektowne, znakomite na przystawkę.
Tulipanki z papryki
Składniki:
- 4 jajka
- małe czerwone papryczki
- 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego
- sól
- biały pieprz
- natka pietruszki
Papryczki umyć, osączyć, wytrzeć, odciąć kawałek, wyjąć gniazdo nasienne, ozdobnie naciąć tak, aby utworzył się kwiatek tulipana. |
Jajka ugotować na twardo, rozbić część skorupki, wyjąć żółtka, utrzeć je z majonezem, przyprawić, napełnić jajka, ozdobić wyciętą papryką i natką. |
W boczku
Składniki:
- 4 nieduże jajka
- rzeżucha
- 1 łyżka majonezu
- 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
Jajka umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować na twardo, schłodzić, obrać ze skorupek, ściąć rzeżuchę, dokładnie opłukać, osączyć. |
Rozłożyć na desce plastry boczku, położyć na nich gałązki rzeżuchy, środek jajek cienko posmarować majonezem, położyć je na rzeżusze, zawinąć w boczek.