Wesołego Alleluja!

Wielkanocne śniadanie to prawdziwie rodzinne wydarzenie.
Na wielkanocnym stole obecność jajek jest obowiązkowa! Dzieleniu się jajkiem towarzyszą płynące z serca życzenia.

Z łososiem
Składniki
- 4 małe cytryny
- 2 jajka
- 4 łyżki twarożku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 plastry wędzonego łososia
- kapary do dekoracji

Cytryny wyszorować, osuszyć, ściąć wierzch, wydrążyć miąższ, ściąć spód, aby można było je ustawić na półmisku, jajka ugotować na twardo.

Jajka obrać, posiekać, wymieszać z twarożkiem, dodać posiekaną natkę, przyprawić, napełnić cytryny, na wierzchu położyć kawałek łososia i kapary.

Biało-czerwona zebra
Składniki:
- 3 średniej wielkości jajka
- 3-4 nieduże pomidory
- kilka łyżek majonezu
- sól
- cienki szczypiorek do przewiązania jajek
- natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, ostrym nożem pokroić w poprzek na plasterki, opłukać pomidory, pokroić w poprzek na plasterki.

Plasterki jajka smarować cienko majonezem, składać na przemian plasterki pomidora i jajka, aby powstało jajko, związać szczypiorkiem, ozdobić natką.

Nasza rada: Możesz łatwo przyrządzić jajka w galarecie. Rozpuść w 2 szklankach bulionu 1 łyżkę żelatyny. Do małych foremek włóż po jajku ugotowanym na twardo, zalej galaretą, schłodź. Bardzo efektowne, znakomite na przystawkę.

Tulipanki z papryki
Składniki:
- 4 jajka
- małe czerwone papryczki
- 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego
- sól
- biały pieprz
- natka pietruszki

Papryczki umyć, osączyć, wytrzeć, odciąć kawałek, wyjąć gniazdo nasienne, ozdobnie naciąć tak, aby utworzył się kwiatek tulipana.

Jajka ugotować na twardo, rozbić część skorupki, wyjąć żółtka, utrzeć je z majonezem, przyprawić, napełnić jajka, ozdobić wyciętą papryką i natką.

W boczku
Składniki:
- 4 nieduże jajka
- rzeżucha
- 1 łyżka majonezu
- 4 cienkie plasterki wędzonego boczku

Jajka umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować na twardo, schłodzić,
obrać ze skorupek, ściąć rzeżuchę, dokładnie opłukać, osączyć.

Rozłożyć na desce plastry boczku, położyć na nich gałązki rzeżuchy, środek jajek cienko posmarować majonezem, położyć je na rzeżusze, zawinąć w boczek.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)