Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3/4 kg jabłek
- pół łyżki rumu
- 3 łyżeczki rodzynek sułtańskich
- łyżeczka orzeszków piniowych
- cynamon
- skórka otarta z umytej i wyszorowanej cytryny
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag kaszki manny
- szklanka mleka
- 20 dag drobnego cukru
- 5 g suchych drożdży
- 20 dag masła
- żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szarlotkę z kaszą manną!
- Rodzynki namocz w rumie.
- Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubej tarce.
- Włóż do miski, dodaj posiekane orzeszki, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i osączone z rumu rodzynki.
- Tak przygotowane nadzienie dokładnie wymieszaj.
- Przesiej mąkę, dodaj kaszę, suche drożdże, cukier, sól.
- Masło posiekaj, wymieszaj z suchymi składnikami, czubkami palców wyrób grudkowate ciasto.
- Tortownicę (26 cm) wysmaruj masłem.
- Wyłóż połową ciasta dno i boki.
- Przełóż nadzienie jabłkowe, a na jego wierzchu resztę ciasta.
- Żółtko roztrzep z mlekiem, wylej na wierzch ciasta.
- Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.