Szampańskie

Przekąski lekkie jak bąbelki w kieliszku. Z szampanem i do szampana.
/ 29.06.2007 12:20
Przekąski lekkie jak bąbelki w kieliszku. Z szampanem i do szampana. Delikatny mus, wykwintne risotto lub tylko truskawki. Ulotne, lecz wyraziste. Na większe przyjęcie lub intymne spotkanie. Z okazji lub tak zwyczajnie. Na dobry początek dnia. I nowego roku.




MINIBLINY Z KAWIOREM

Klasyka w wersji mini :-)

- po 150 g mąki gryczanej i pszennej
- 10 g drożdży
- łyżka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- sól
- tłuszcz do smażenia
- kwaśna śmietana
- kawior

Mąkę pszenną, drożdże i dwie szklanki ciepłej wody rozrobić na gładką masę. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę gryczaną, ciepłe mleko, żółtko, cukier, roztopione masło i sól. Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (w tym czasie dwukrotnie je zamieszać). Wyrośnięte delikatnie wymieszać z pianą z białka. Kłaść łyżką niewielkie placuszki na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Gorące bliny smarować śmietaną i kawiorem.


Talerz podłużny 58 zł, Red Onion. Lniany bieżnik 79 zł, Almi Decor


MUS Z ŁOSOSIA

Delikatny, puszysty, wyśmienity z kroplą cytryny

- 20 dag wędzonego łososia
- kieliszek wytrawnego szampana
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól
- biały pieprz
- olej
- natka pietruszki do dekoracji

Łososia obrać ze skóry i ości, następnie zmiksować, dodając szampana, sól i pieprz. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z łososiem. Foremki posmarować olejem i napełnić masą do 3/4 wysokości. Włożyć je do żaroodpornego naczynia wypełnionego gorącą wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 40 min. Odstawić do wystygnięcia i delikatnie wyjąć z foremek. Podawać schłodzony.





SORBET MALINOWY

Najlepszy między daniami, świetnie odświeża

- 30 dag mrożonych lub świeżych malin
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- schłodzony szampan

Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez gęste sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski i zamrozić na 2 godziny. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą, gładką masę i ponownie mrozić przez 2 godziny. Nałożyć sorbet do kieliszków, zalać szampanem. Podawać natychmiast.



Kieliszek do szampana 29 zł, BoConcept


SZAMPAŃSKIE RISOTTO

Wykwintne. Nie zaszkodzi mu szczypta szafranu

- 400 g ryżu arborio
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki wytrawnego szampana
- 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu

Na dużej patelni stopić połowę masła i zeszklić na nim posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać opłukany ryż i prażyć przez 2-3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Wlać szampan. Gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Dodać połowę bulionu i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wchłonie wywar. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż jest już miękki i odpowiednio kleisty, zdjąć rondel z ognia, dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Teflonową patelnię dobrze rozgrzać. Rozsypać na niej cienką warstwę parmezanu.
Gdy ser się rozpuści, zdjąć patelnię z ognia, chwilę odczekać i przy pomocy łopatki przełożyć placek z parmezanu na odwrócony do góry dnem kieliszek do wina. Podobnie postąpić z pozostałym parmezanem. Gdy ser zastygnie, zdjąć koszyczek z kieliszka i napełnić go risottem. Podawać od razu.



Talerz prostokątny 48 zł, Red Onion


QUICHE Z KREWETKAMI

Pyszny także z groszkiem cukrowym

Na ciasto:
- 100 g masła
- 200 g mąki

Na nadzienie:
- 150 g tygrysich krewetek
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz

Z mąki, posiekanego drobno masła i 2-3 łyżek zimnej wody wyrobić gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykleić nim wysmarowaną masłem karbowaną formę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 min. W tym czasie
na rozgrzanym maśle podsmażyć krewetki. Odłożyć je, a na patelnię wrzucić szpinak. Smażyć przez kilka minut, aż szpinak się rozmrozi i nadmiar płynu odparuje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jajka lekko ubić, wymieszać ze śmietaną i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak i krewetki. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 25 min, aż wierzch się lekko zarumieni.



Talerz kwadratowy 58 zł, Red Onion

Potrawy, tekst, stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia: Lubomir Lipov
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)