Świąteczne śniadanie

Menu świątecznego śniadania należy skomponować tak, by każdy znalazł coś dla siebie.
/ 16.03.2006 16:57
Dla tych, którzy wolą tradycyjne dania - mięsa i pasztety, dla wegetarian - jajka, sałatki i eleganckie szparagi. A dla wszystkich ciasto!

Żurek z jajkiem
Składniki
- 1,5 szklanki zakwasu na żur
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 100 ml śmietany
- majeranek
- sól
- pieprz
- 4 jajka
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać,
warzywa zalać 1-1,5 l wody, zagotować, dodać listek laurowy, ziele angielskie, gotować na małym ogniu,
gdy warzywa będą miękkie, wlać zakwas, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, zabielić śmietaną,
do każdego talerza włożyć 4 cząstki ugotowanego na twardo jajka, zalać żurem.

Jajka z pastami
Składniki
- 6 jajek
- 1 łyżka posiekanej zieleniny
- 4 łyżki gęstego majonezu
- sól
- pieprz
- pasta z łososia
- pół cytryny
- 2 małe pomidorki
- koperek
- szczypiorek
Jajka ugotować na twardo, zdjąć skorupki,
przekroić na pół, wyjąć żółtka, utrzeć z majonezem, przyprawić,
połowę pasty wycisnąć szprycką do 4 połówek jajek, ozdobić cząstkami pomidora i szczypiorkiem,
resztę pasty wymieszać z zieleniną, wycisnąć do 4 połówek jajek,
pozostałe jajka napełnić pastą z łososia, udekorować koperkiem i plasterkami cytryny.

Pieczona szynka
Składniki
- 1,5 kg szynki ze skórą
- sól
- goździki
- cukier
- tymianek
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- po 2 ziarna jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
- 300 ml białego wina
Mięso opłukać, skórę naciąć w kratkę, naszpikować goździkami,
zioła zalać winem, zagotować, dodać sól i cukier, ostudzić,
szynkę zalać marynatą, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, co jakiś czas mięso obracać,
szynkę uformować, obwiązać sznurkiem, ułożyć w brytfannie, podlać przecedzoną marynatą,
piec ok. 2 godz. w 180°C, co jakiś czas polewając płynem.


Pasztet drobiowy
Składniki
- Kaczka
- po 30 dag mięsa z indyka i słoniny
- kieliszek koniaku
- sól
- pieprz mielony
- 2 jajka
- cebula
- tymianek
- listek laurowy
- 2 łyżki zielonego pieprzu
Kaczkę i mięso z indyka zalać zimną wodą, zagotować, dodać słoninę, tymianek, listek laurowy,
po ok. 30 min wyjąć słoninę, resztę gotować, aż mięso będzie miękkie,
mięso z kaczki oddzielić od kości, zemleć z mięsem z indyka, słoniną i cebulą,
wymieszać z jajkami i koniakiem, przyprawić, połączyć z pieprzem zielonym,
masę przełożyć do formy, piec 1,5 godz. w 180°C.

Babka lukrowana
Składniki
- 40 dag mąki
- 6 jajek
- 5 dag drożdży
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 250 ml mleka
- 5 dag rodzynek
- lukier
- migdały do dekoracji
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać połowę mąki, odstawić,
masło utrzeć z cukrem i żółtkami, wymieszać z wyrośniętym rozczynem,
połączyć z mąką, pianą z białek i rodzynkami,
przełożyć do formy, gdy wyrośnie, piec ok. 50 min w 190°C, polukrować, udekorować.

Galaretka z kurczaka
Składniki
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- cebula
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- 4 łyżki żelatyny
- 3 ugotowane jajka
Warzywa i mięso ugotować w 1 l wody z przyprawami,
1/3 kurczaka pokroić na plasterki, resztę mięsa i marchewkę pokroić w kostkę,
wywar przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę,
miseczki wyłożyć plasterkami mięsa, nałożyć kurczaka, marchewkę i pokrojone jajka, zalać galaretką, zastudzić.

Jajka na szpinaku
Składniki
- 50 dag mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- kilka łyżek śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 6 jajek kurzych
- 3 jajka przepiórcze
- 2 łyżki startego sera
- przyprawa do dań z jajek
Szpinak przesmażyć na maśle,
przyprawić śmietaną, pieprzem i czosnkiem roztartym z solą, wyłożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, łyżką zrobić dołki na jajka,
jajka kurze ugotować na miękko albo w koszulkach, a przepiórcze na twardo, zdjąć skorupkę, ułożyć na szpinaku, posypać serem i przyprawą do dań z jajek,
wstawić na 10 min do piekarnika.

Rolada z brokułami
Składniki
- 25 dag brokułów
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- sól
- pieprz
Na sos:
- 40 dag pomidorów
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- bazylia
- sól
- pieprz
- 5 dag startego sera
Brokuły gotować 5 min, posiekać,
z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać mleko, gotować 4 min, przestudzić,
wbić żółtka, dodać brokuły i pianę z 4 jajek, przyprawić,
rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, upiec,
cebulę udusić z pomidorami na oleju, odparować, zmiksować, przyprawić,
ciasto posmarować sosem, zwinąć,
posypać serem, zapiekać 5 min.

Z kolorową pastą
Składniki
- 6 jajek
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki curry
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- sól
- biały pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół, wyjąć żółtka,
ostudzone żółtka utrzeć z majonezem, podzielić na 3 części,
jedną zmieszać z koncentratem, drugą z curry, trzecią ze zmiksowanym groszkiem, przyprawić do smaku,
masę przełożyć do szprycki, napełnić jajka, udekorować warzywami, ułożyć na zielonej sałacie.

Fot. B. Połatyńska
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)