Krem czekoladowy
Składniki:
- 1/2 litra mleka,
- 3 żółtka,
- 7,5 dkg cukru pudru,
- 25 dkg czarnej czekolady (co najmniej 70 proc. kakao) np. Lindt Excellence 70% Cacao
- niepełna szklanka śmietanki,
- kawałek kandyzowanej skórki pomarańczowej
Doprowadzić mleko do wrzenia. Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Wlewać do nich mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. Przetrzeć przez gęste sito. Dodać startą na grubej tarce czekoladę Lindt Excellence 70% Cacao i cienko pokrojoną skórkę pomarańczową. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ubić śmietankę z cukrem i delikatnie wmieszać do kremu. Schłodzić. Posypać tartą czekoladą.
Krem kawowy
Składniki:
- 1/2 litra mleka,
- 4 żółtka,
- 10 dkg cukru pudru,
- 3 dkg drobno mielonej kawy (mocca),
- laska cynamonu,
- 3 dkg masła,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Zagotować mleko z cynamonem i mieloną kawą, zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić na 20 minut, a następnie przecedzić. Utrzeć żółtka z cukrem do białości i wlewać mleko strużką. Cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Dodać masło, wymieszać, ostudzić. Ubić śmietankę i wmieszać do kremu. Podawać z chrupkami miodowymi lub biszkoptami.
Krem karmelowy
Składniki:
- 1/2 litra mleka,
- 4 żółtka,
- 5 dkg cukru pudru,
- niepełna szklanka śmietanki,
- 2 listki żelatyny
Karmel:
- 15 dkg cukru pudru,
- 5 dkg masła,
- łuskane pistacje
Wsypać cukier do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i nabierze koloru miodu. Dodać masło, wymieszać, ostudzić. Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wlewać je do utartych z cukrem żółtek cienką strużką. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Wmieszać karmel, dodać żelatynę i ostudzić. Połączyć z ubitą śmietanką. Posypać siekanymi pistacjami.
Miodowe chrupki
Składniki:
- 5 dkg masła,
- 5 dkg miodu akacjowego,
- 5 dkg cukru pudru,
- 5 dkg mąki
Masło roztopić w garnuszku, dodać miód i chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać cukier i mąkę, stale mieszając. Chłodzić przez 2 godziny, układać na blasze kulki z ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczać je na grubość 3 milimetrów. Piec w piekarniku o temperaturze 150°C, aż będą złote.
Mucha Ihnatowicz,
zdjęcie Peter Lippmann/"Madame Figaro"
"Niepowtarzalna seria gorzkich czekolad oraz delikatnych płatków Excellence szwajcarskiej firmy Lindt - dla prawdziwych koneserów czekolady".
KONKURS! KONKURS! KONKURS!
Oto lista zwycięzców, do których trafią czekoladowe zestawy firmy Lindt.
Renata Kozakowska
Nidzica
Justyna Rodak
Kraków
Agnieszka Nowicka
Boguszów-Gorce
Sebastian Baranowicz
Sieradz
Grzegorz Kwiatkowski
Starogard Gdański
Małgorzata Połotniuk
Gdynia
Anna Sus-Piłka
Łódź
Stefan Miłec
Opole
Elżbieta Birlet
Krasnystaw
Anna Wawrzyszko
Kielce