Sama słodycz

Krem czekoladowy, krem kawowy oraz krem karmelowy i miodowe chrupki.
/ 16.03.2006 16:57
 
Finezja słodkiego smaku: krem czekoladowy - gęsty, lekko wytrawny, krem kawowy - z aromatem kawy i cynamonu oraz krem karmelowy - o intensywnym smaku palonego cukru.

Krem czekoladowy
Składniki:
- 1/2 litra mleka,
- 3 żółtka,
- 7,5 dkg cukru pudru,
- 25 dkg czarnej czekolady (co najmniej 70 proc. kakao) np. Lindt Excellence 70% Cacao
- niepełna szklanka śmietanki,
- kawałek kandyzowanej skórki pomarańczowej

Doprowadzić mleko do wrzenia. Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Wlewać do nich mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. Przetrzeć przez gęste sito. Dodać startą na grubej tarce czekoladę Lindt Excellence 70% Cacao i cienko pokrojoną skórkę pomarańczową. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ubić śmietankę z cukrem i delikatnie wmieszać do kremu. Schłodzić. Posypać tartą czekoladą.

Krem kawowy
Składniki:
- 1/2 litra mleka,
- 4 żółtka,
- 10 dkg cukru pudru,
- 3 dkg drobno mielonej kawy (mocca),
- laska cynamonu,
- 3 dkg masła,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Zagotować mleko z cynamonem i mieloną kawą, zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić na 20 minut, a następnie przecedzić. Utrzeć żółtka z cukrem do białości i wlewać mleko strużką. Cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje.
Dodać masło, wymieszać, ostudzić. Ubić śmietankę i wmieszać do kremu. Podawać z chrupkami miodowymi lub biszkoptami.

Krem karmelowy
Składniki:
- 1/2 litra mleka,
- 4 żółtka,
- 5 dkg cukru pudru,
- niepełna szklanka śmietanki,
- 2 listki żelatyny
Karmel:
- 15 dkg cukru pudru,
- 5 dkg masła,
- łuskane pistacje

Wsypać cukier do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i nabierze koloru miodu. Dodać masło, wymieszać, ostudzić. Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wlewać je do utartych z cukrem żółtek cienką strużką. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Wmieszać karmel, dodać żelatynę i ostudzić. Połączyć z ubitą śmietanką. Posypać siekanymi pistacjami.

Miodowe chrupki
Składniki:
- 5 dkg masła,
- 5 dkg miodu akacjowego,
- 5 dkg cukru pudru,
- 5 dkg mąki

Masło roztopić w garnuszku, dodać miód i chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać cukier i mąkę, stale mieszając. Chłodzić przez 2 godziny, układać na blasze kulki z ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczać je na grubość 3 milimetrów. Piec w piekarniku o temperaturze 150°C, aż będą złote.

Mucha Ihnatowicz,
zdjęcie Peter Lippmann/"Madame Figaro"



"Niepowtarzalna seria gorzkich czekolad oraz delikatnych płatków Excellence szwajcarskiej firmy Lindt - dla prawdziwych koneserów czekolady".

KONKURS! KONKURS! KONKURS!
Oto lista zwycięzców, do których trafią czekoladowe zestawy firmy Lindt.

Renata Kozakowska
Nidzica

Justyna Rodak
Kraków

Agnieszka Nowicka
Boguszów-Gorce

Sebastian Baranowicz
Sieradz

Grzegorz Kwiatkowski
Starogard Gdański

Małgorzata Połotniuk
Gdynia

Anna Sus-Piłka
Łódź

Stefan Miłec
Opole

Elżbieta Birlet
Krasnystaw

Anna Wawrzyszko
Kielce


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)